Excursie

Ik ben naar de floriade geweest in Venlo. De opdracht was om inspiratie op te doen voor mijn merk en welke plek beter dan een plek waar de natuur je om de oren vliegt. Het is wel behoorlijk druk, maar gelukkig is iedereen daar aanwezig om te genieten. Dat is een heel fijne sfeer om in na te denken. In een gangbaar museum van let’s say geschiedenis, heerst een heel andere soort rust. Daarbij is het lastig om inspiratie op te doen, vind ik, omdat er zo duidelijk iets wordt getoond waar je iets van moet gaan denken of voelen.

Natuur is wat minder opdringerig. Je krijgt de ruimte om er zelf je kunst in te zien. De een ziet in een veld bloemen een heel ander beeld in zichzelf, dan de ander. Helaas was er dan weer niet erg veel ruimte om rustig te gaan nadenken. Ik was met wat kennissen meegegaan, dus ik had ook sociale verplichtingen. Vooral ook omdat zij voor mij betaalden en het niet de minste prijs is voor zo’n entreekaartje.

Ik heb dus deze inspiratiekans een beetje aan mij voorbij laten schieten. Ik vond het een goede keus, maar misschien had ik beter in mijn eentje kunnen gaan en van mijn zuurverdiende studiefinanciering het kaartje moeten dokken.

Ik-Merk

Merkinnerlijk:

Visie: wat is je toekomstdroom? 

Het platform te worden, waar mensen naartoe gaan om oplossingen te vinden, of te bedenken, voor problemen die met de algemene kwaliteit van leven te maken hebben.

Missie wat is je korte termijn doel?

Te inspireren, te prikkelen om mee te denken.

Waarden: Wat maakt je waardevol? 

Open source, het doel is om de wereldproblemen te constateren en op te lossen middels de open source think-tank structuur.

Merkpersoonlijkheid: Met welke merken kun je jezelf vergelijken? 

Noah is uniek in zijn soort. Wel heeft het raakvlak met TED.

Belofte: Wat is je lijfspreuk? 

Life’s Innovation

Kernconcept: Hoe typeer je jezelf in 1 of 2 woorden? 

Vrijheid, observatie

Merkuiterlijk:

Zintuigen: Wat typeert je met betrekking tot zien, horen, proeven, ruiken en voelen? 

Georganiseerd, visueel sferisch, rustgevend, stimulerend, persoonlijk

Taal: wat typeert je taalgebruik? 

Niet te  moeilijk taalgebruik, maar ook niet te makkelijk. Het is toegankelijk voor iedereen vanaf 16 jaar.

Merkgedrag:

Aanbod: Wat biedt je jouw doelgroepen? 

Een platform waar men hun ei kwijt kunnen over hun levenssituatie of die van anderen.

Interne communicatie: Welke feedback ga je zoeken? 

Er zullen maandelijkse polls gehouden worden over het uiterlijk en de organisatie van de site. Daarmee kunnen we steeds de site blijven vernieuwen, wat ook op een open source wijze wordt gedaan. En daarmee is het uiteindelijk een product van iedereen die zich er mee bezig wil houden.

Externe communicatie: Wat is je boodschap en welke media gebruik je? 

Op Noah kan iedereen meewerken aan de oplossingen die de wereld nodig heeft, zodat er vaart gezet wordt achter het proces wat regeringen in jaren en jaren probeert.  Let’s change the world, now.

Omgeving: Waar ga je je begeven? 

Internet, Social Media, en als het heel goed gaat ook tv, in de vorm van reclame voor de site.

Brandstimeline

Onbewuste Merken:

Gazelle, Colgate, Nivea, Oral B

Jack&Jones, H&M, NS

Live, ProRail, Zovo, Bruynzeel

De merken die ik onbewust gebruik, zijn niet compleet zonder dat ik het weet, maar het zijn meer merken waar ik als consument niet omheen kom. NS bijvoorbeeld. Als ik ergens naartoe wil met de trein, is dat vrij zeker een gebruikt merk. Colgate kocht mijn moeder vroeger altijd voor me, en dat heb ik trouw aangehouden.

De rest van de merken gebruik ik bewust. Ik kies ervoor om deze merken in huis te halen. Bij bijvoorbeeld ECO is het omdat ik dat van huis uit heb meegekregen en Dreft idem. Mijn eigen merkkeuzes liggen vooral in het wensengebied. Wat ik leuk vind om te doen of lekker vind om te gebruiken. Het zijn keuzes waar ik na jaren van uitproberen van verschillende merken op ben gekomen. Aan bijvoorbeeld Apple ben ik trouw, vanwege de gebruiksvriendelijkheid en de algehele look van de producten.

5 Visitekaartjes

1.

Dit is een simplistisch vormgegeven visitekaartje. Het toetsenbord slaat uiteraard op waar het bedrijf voor staat, namelijk .Net software development. Er is niets bijzonders aan het kleurgebruik of plaatsing van de tekst. Je zou kunnen zeggen dat dit een saai kaartje is, maar ik denk dat hier de ‘minder is meer’-regel geldt.

2.

Een mooi kaartje. De logo illustratie op de voor- en achtergrond in 3D heeft ook te maken met het feit dat het over een bouwconsultatie bedrijf gaat. Handig qua tekst is het roodgedrukte van belangrijke woorden, zodat het voor de kijker overzichtelijk wordt om te kiezen welke vorm van contact hij of zij wil gebruiken.

3.

Erg veel kleuren op dit kaartje, wat hoort bij het vormgeven van allerlei dingen. Een beetje onduidelijk voor mij is waar mevrouw Gruppen nou daadwerkelijk vormgever van is. Wat mij betreft is het een iets te breed begrip om zonder specificaties op een visitekaartje te zetten. De vormgeving van het kaartje zelf vind ik o.k., maar het ziet er niet heel erg professioneel uit. Ik zou zeggen dat het niet je van het is als het gaat om vormgevingsbedrijven.

4.

Behoorlijk simpel dit kaartje, als het gaat om de visuele aspecten. Duidelijk links- en rechtsboven logo’s. De tekst is wel een beetje chaotisch. Ik snap het lettertype, want dat heeft een associatie met computertekst. Wel is het moeilijker te lezen dan een ander lettertype, vanwege de letterafstanden.

5.

Dit vind ik zelf een erg goed kaartje. De tekst is duidelijk te lezen, goed georganiseerd en niet teveel. Een plaatje dat natuurlijk weer te maken heeft met het beroepsveld van de heer Scheltema. Qua vormgeving is het niet super geavanceerd, maar dat hoeft misschien ook niet. Het is tenslotte geen vormgever of creatieveling.

Lezing Jildou van der Bijl

We hebben woensdag 12 september een lezing gehad van het magazine LINDA. Ik ging er heen zonder al teveel verwachtingen. Uiteraard dacht ik dat het ging over het opzetten van een magazine, gelukkig had ik enigszins gelijk. Ze ging in op verschillende manieren waarop het blad LINDA. gewerkt heeft in het verleden en heden. Van fotografie voor in het blad, tot het onderzoek doen naar de doelgroepen. Zelf vond ik het geheel van de presentatie weinig interessant. De delen waar ze het had over daadwerkelijke vormgevingskeuzes vond ik wel interessant, maar ze ging naar mijn mening iets teveel in op wat LINDA. zelf is. Ik had gehoopt wat meer een idee te krijgen over hoe überhaupt een magazine van de grond af opgebouwd moet worden, maar het was me iets teveel reclame voor haar eigen blad. Hoewel het natuurlijk leerzaam is om te horen hoe zij in het LINDA.-team te werk gaan, heeft het blad misschien te weinig raakvlak met mij persoonlijk. Als ik mijn eigen mening over wat er precies werd besproken los laat en kijk naar de daadwerkelijke presentatie van van der Bijl, is het wel een goede geweest. Een inleiding, duidelijke onderwerpen en een goede afrondende conclusie. Ze stond er als presentatrice ontspannen en zelfverzekerd bij. Wat mij betreft is ze geslaagd voor haar competentie ‘presenteren’. Kortom: het was een goede, duidelijke lezing, met wisselende kracht als het ging om interesse opwekken. Uiteindelijk was het ook nog best leerzaam, dus ik ben tevreden!

Lezing Ruud Boer

Zojuist heb ik gekeken naar de lezing Brand Design door Ruud Boer. Hij heeft verteld over hoe merken zichzelf in de markt zetten, maar ook wat daar aan vooraf ging en wat er in de toekomst met het merk zou moeten gebeuren. Interessant vond ik het gedeelte over hoe een bedrijf, het merk, zichzelf ziet; en daarnaast hoe het publiek, de consument, het merk ziet. Als een merk ontwikkelt wordt, is het van enorm belang dat de ontwikkelaars een duidelijke visie hebben over waar het merk voor staat, wat het te bereiken doel is binnen de markt. Dit gedeelte van het ontwikkelingsproces is uiterst belangrijk om goed en doordacht uit te voeren. Als dat namelijk niet gebeurd, zal de communicatie naar, en daarmee de connectie met de consument, een zekere valkuil zijn voor het uiteindelijke merkresultaat. In feite moet je als ontwikkelaar dus een goed beeld hebben van de wensen en gebruiken van de doelgroep. Op het moment dat het merk geen duidelijke visie uitdraagt, of genadeloos faalt in zijn tijdens ontwikkeling gestelde missie, betekent dat, dat de ontwikkeling van de merkidentiteit met weinig kunde is uitgevoerd. Als het namelijk wel met zorg en bekwaamheid is gedaan, dan zou de consument een beter beeld hebben van het merk, het merkimago is bij het volk bekend als zijnde positief. En daarmee heeft het merk een duidelijke en stevige plek in de markt. Over het algemeen vond ik de lezing als geheel best een interessante, afgezien van de amateuristische technische fouten tijdens de lezing, en het feit dat ie af en toe wat brabbelde. Het was voor mij een doel om te leren hoe ik mijn eigen merk kan gaan ontwikkelen. Gelukkig is dat in zijn verhaal duidelijk naar voren gekomen middels een duidelijk opsommende powerpoint-presentatie. Het staat ook wel in zijn boek ‘Brand Design’, maar het is goed geweest om het nog eens in deze vorm mee te krijgen.

5 Logo’s

1. Esso

Een duidelijk logo, zonder poespas, tenzij je een ovale blauwe cirkel als poespas beschouwt. De combinatie blauw en rood is simpel, doch krachtig. Dit logo spreekt door zijn simpelheid en minimale speciale designkeuzes. Het lettertype is wat apart, maar dat is dan ook alles. Een prima logo.

2. HBO

Dit is een logo waar eigenlijk het enige bijzondere het cirkeltje in de O is. Misschien maakt dat het logo nou juist bijzonder. Minder is meer. Een fijne kleur, niet babyblauw, maar ook niet donkerblauw. Hierdoor is het geen kinderkleur, maar ook geen super serieuze kleur. En dat is belangrijk voor het imago van het merk, want als het bijvoorbeeld een knaloranje logo was geweest, was het imago anders geweest. Wat minder serieus en professioneel. Deze blauw straalt denk ik toch wat professionaliteit uit.

3. DHL

Rood op geel is altijd goed denk ik, mits het rode wel duidelijk een plek heeft. De typografie in dit logo is ‘vlug’ en door het leunen naar rechts wordt duidelijk dat het om vervoer gaat, of in ieder geval op ‘vooruit’ duidt. De streepjes aan weerszijden van de afkorting geven het geheel de ‘vlugheid’ mee. Door de letters is een lijn geel gelaten, wat het toch een wat flashier look geeft.

4. Oral B

Weinig  wat hier mis kan gaan denk ik. Een blauwe cylinder op z’n zij met uitgesneden witte letters. De typografie is simpel, duidelijk. De B heeft een soort halve verbinding terug naar Oral, wat het een geheel maakt, dus waardoor de B niet in z’n eentje staat. Erg licht logo, wat goed werkt voor een merk dat over verzorging gaat.

5. Subway

Sit logo vind ik niet zo mooi, misschien ook omdat ik niet helemaal begrijp waar de pijltjes voor staan. De combinatie wit geel is duidelijk, licht en de groene omlijning zorgt ervoor dat er geen tekst wegvalt. Maar dan die pijltjes. Wellicht heeft het te maken met het feit dat je er broodjes kan afhalen en dus verder kan gaan met je eventuele reis. Misschien is het een referentie aan de metro. Misschien is het pijltje van de Sub wel laag omdat Sub ook onder, betekent. Misschien heeft het pijltje van Way dan wel te maken dat je daarna je weg weer vervolgt. Uiteindelijk heeft het geheel wel een vlugge uitstraling. En dat is belangrijk voor een zaak waar je naartoe gaat om even gauw een broodje te halen.

5 Spreads

1.

Deze spread ziet er flashy doch kalm uit, door de combinatie van de georganiseerde tekst en ‘openheid’ van de linker pagina, in combinatie met de achtergrond van de rechterpagina met de half afgesneden persoon. Kleurgebruik is simpel rood, zwart en wit. De kleuren zijn op de juiste manier ingedeeld, zodat er nooit een stuk tekst bijvoorbeeld minder opvalt. Op deze manier is het op beide pagina’s lekker lezen, zonder concentratieproblemen.

2.

Een erg aparte indeling door de middelste strook met patronen. Het verbindt de twee pagina’s op een speelse manier. Het kleurgebruik is niet echt prikkelend, wellicht om de afbeelding van de gitaar meer kracht te geven. Qua tekst is t een fijn te lezen spread, aangezien de stukjes tekst in kleine delen over de spread zijn verdeeld. Al met al zou het niet mijn keuze zijn om het zo te designen, maar dat is een smaakding.

3.

Dit vind ik nou een mooie spread. De afbeelding links, met een kleine overlapping naar de volgende pagina, en de rechter pagina heeft hetzelfde vanuit de titel van het artikel. De typografie is erg mooi in combinatie met de sfeer die de spread uitstraalt. Om de rechterpagina toch goed leesbaar te houden is de tekst ook weer opgedeeld in verschillende kleine stukken. Petje af voor deze spread, hoewel misschien de inhoud niet compleet in mijn straatje hoeft te liggen.

4.

De linker pagina van deze spread is wat mij betreft prima, maar wat daarnaast zit, de rechter pagina dus, is in mijn ogen een complete faal. Het is zo ontzettend chaotisch naar mijn idee. Een donkere achtergrond waar zwarte tekst staat, plus de tekst wijkt ook nog eens uit voor een ander blok tekst plus foto. Het is wellicht te lezen, maar echt gebruiksvriendelijk zou ik het niet willen noemen. Daarbij is het kleurgebruik uitermate saai, maar dat is wederom mijn mening. Wel heeft het geheel uitstraling, I’ll give ‘em that.

5.

Ook dit vind ik een mooie spread. Duidelijk, niet teveel poespas, maar ook niet te weinig. De overlapping van de titel, en het inleidende stukje tekst in de foto zijn wat deze pagina een design gevoel meegeven. De tekst op de rechterpagina is simpel weergegeven, de linker kolom heeft dan nog wel een klein stukje vormgeving ondergaan: het meebuigen van de tekst naast de foto. Zelf had ik nog wat meer met alinea’s en witregels gewerkt, maar dat is niet echt nodig.